11 februarie 2015

Farmecul vechi al bijuteriilor din aur roz

Farmecul vechi al bijuteriilor din aur roz

Cartier a popularizat aliajul dintre aur si cupru in anii 1920. Tentele roz delicate ale metalului se potrivesc cu aerul feminin, colorat al zilelor noastre. Acest metal a revenit, asadar la moda. Versiunea roza a metalului pretios se arata in ceasuri de mana, in inele de logodna, in lantisoare si in alte bijuterii. Piesele feminine arata delicat de unele singure, insa acestea pot lega aurul alb cu cel galben atunci cand toate trei culorile sunt purtate impreuna.

Aurul roz poate parea mai exotic decat cel galben, dar secretul culorii sale este oarecum pedestru: cuprul. Tot aurul folosit in fabricarea bijuteriilor trebuie amestecat cu alte metale pentru a indura purtarea, intrucat cel de 24 de karate (99% aur pur) este prea moale pentru a fi prelucrat de unul singur. Cantitatea de cupru folosita ca aliaj este cea care ofera aurului nuanta sa roz. Producatorii de aur variaza cantitatile de cupru, dar indiferent de nuanta obtinuta, procesul este acelasi.

Aurul roz este mai rar, fie din cauza ca este facut pe comanda fie ca sunt fabricate cantitati mai putine din acest metal. Lumea modei adora exclusivitatea, facand astfel aurul roz un material cautat. Dar pretul este inca comparabil cu cel al aurului alb sau galben intrucat cuprul este ieftin, iar bijuteriile fabricate din aur roz sunt etichetate in functie de greutatea aurului.

Cartier a pus piatra de temelie in istoria aurului roz atunci cand banda Trinity (fabricata din trei benzi intrepatrunse de aur roz, alb si galben) si-a facut debutul la sfarsitul anilor ’20. Scriitorul si producatorul francez Jean Cocteau a popularizat inelul si look-ul din aur roz prin purtarea a doua piese pe degetul mic, dand viata unui trend in purtarea aurului roz si in mixarea metalelor.

Chiar daca piesele clasice din colectia Trinity de la Cartier evoca istoria metalului, renasterea sa recenta poate fi atribuita reintoarcerii culorii in moda. Anii ’90 au fost caracterizati de alb si negru si minimalism, iar toata lumea iubea argintiul (sau aurul alb). La inceputul secolului 21, coloarea si feminitatea si-au facut reaparitia. Aurul roz complementeaza toate nuantele deschise, precum si pe cele neutre. Se asorteaza cu ceea ce este la moda acum.

De data aceasta, aurul roz pare sa ramana la moda in timp ce unele femei evita metalele mai traditionale precum platina si opteaza pentru inele de logodna din aur roz. Unele dintre acestea aleg aurul roz deoarece doresc ceva netraditional cu un aer vintage. O bijuterie din aur roz, incrustata cu diamante este o piesa unica, ce poate ramane in familie si poate fi transmisa din generatie in generatie.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu