20 iunie 2014

Ce este mai exact randarea?

Ce este mai exact randarea?
Dacă sunteți începător în grafica 3d s-ar putea să vă întrebaţi ce este mai exact randarea? Pentru cei care folosesc ocazional grafica 3d sau pentru cei care care sunt noi în domeniul producției 3d, conceptul poate părea iniţial ca fiind criptic și inabordabil, la fel ca si hieroglifele.
Randarea este aspectul tehnic cel mai complex al producției 3d dar poate fi de fapt destul de ușor de înțeles în contextul unei analogii: la fel ca un fotograf care trebuie să developeze filmul pentru ca fotografiile sale să poată fi puse în ramă, profesioniști în grafică pe calculator au de facut paşi similari pentru a realiza o animaţie 3d sau un joc video.

Există două tipuri majore de randari 3d, diferența dintre ele fiind viteza cu care imaginile sunt calculate și finalizate.
1. Randare în timp real: Randarea în timp real este cel mai adesea întâlnită în jocurile video sau în grafica interactivă, în care imaginile 3d trebuie să fie calculate  într-un ritm incredibil de rapid.
  • Interactivitate: Pentru că este imposibil de prezis exact modul în care un jucător va interacționa cu mediul de joc, imaginile trebuie să fie prestate în "timp real" - chiar în timpul desfășurarii acțiunii.
  • Viteză: Pentru ca mișcarea să fie continuă, trebuie să fie prestate pe ecran un minim de 18 până la 20 de cadre pe secundă, altfel modul de desfăşurare al acțiunii va fi instabil.
  • Metode: randarea în timp real este îmbunătățită drastic de hardware-ul grafic dedicat și de presetarea câtor mai multe informații posibil. O mare cantitate a informațiilor necesare unui mediu de joc sunt precalculate și implementate direct în programul acestuia pentru a îmbunătăți viteza de redare.

2. Randare offline sau pre-randare: randarea offline este folosită în situațiile în care viteza nu este o problemă, acolo une se folosesc mai degrabă procesoare multi-core decât hardware grafic dedicat.
  • Previzibilitatea: randarea offline este folosită în special pentru efectele 3d realizate pentru animații. Deoarece nu există nimic imprevizibil a ceea ce va apărea în fiecare cadru, studiourile mari dedică şi până la 90 de ore de lucru pentru a realiza un cadru individual.
  • Fotorealism: Deoarece randarea offline este realizată într-un interval de timp nedeterminat, pot fi realizate niveluri mult mai ridicate de fotorealism decât cu o randare în timp real.

Ce este mai exact randarea?

Deși randarea se bazează pe calcule incredibil de sofisticate, software-ul de astăzi oferă parametrii ușor de înțeles, nefiind necesare întelegerea calculelor matematice care stau în spatele acestui proces. Un motor de randare este de obicei inclus într-un software 3D și cele mai multe dintre acestea includ pachete care fac posibile atingerea de niveluri uimitoare de fotorealism.

Aceasta a fost doar o scurtă trecere în revistă a elementelor de bază a ceea ce înseamnă randarea unei imagini. Randarea este un subiect tehnic, dar poate fi destul de interesant atunci când se începe cu adevărat aprofundarea lui. Dacă sunteți interesat de această tehnică, pe internet se gasesc cu uşurinţă suficiente detalii despre acest procedeu.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu